Filmezés fotózás a levegőből

...ahogy még sosem csináltad

Az amatőr légi felvételek készítésének csúcsa:

DJI_phatom_3A drónfejlesztésben jelenleg a kínaiak járnak az élen. Ezek közül is a Shenzhenben székelő DJI abszolút piacvezető, ők készítik a kereskedelmi forgalomban kapható legmodernebb és legnépszerűbb drónokat. A cég Phantom névre kersztelt gépei a világon a legtöbbet értékesített drónjai. A szériának menrégiben jelent meg a 4. verziója, amely már olyan intellingens, hogy az útjába kerülő akadályokat is ki tudja kerülni.

A Phantom népszerűsége nem véletlenül ilyen magas. Amatőr és professziánális fotósok is nagy örömmel használják őket a könnyű kezelhetősége, jó kamerája és kis mérete miatt. A Phantomnak nagyon sok változata létezik. Van ami tud akár Ultra HD 4K videót is rögzíteni és a
fedélzeti kamera képét 720P felbontásban továbbítani (DJI Lightbridge) az irányítóra csatlakoztatott táblagépnek.
Olyab ez, mint az iPhone: Nagyon drága, de az átgondoltság és professzionalizmus érezhető benne.
A phantom 3 professional (lásd a képen) ára, mely már 4K videót is rögzít kb. 380 000Ft
Az Advanced modell, mely csak a kamera felbontásában (Full HD) tér el a Professinaltól viszont majdnem 100 Ft-tal olcsóbban 288 000Ft körüli áron beszerezhető.

Véleményem szerint, aki megengedheti magának ezen árfekvésű gépeket, az nem fog csalódni bennük.
A P3 Professionallal hollywoodi produkciókat megszégyenítő légi felvéteket készíthetünk ráadásul a használata sem nehéz. A kamerában egy Sony EXMOR 1/2.3” érzékelő dolgozik, mellyel gyönyörű képeket készíthetünk a magasból. Raw formátumban is tudunk vele fotózni, melyet később számítógépen tovább szerkeszthetünk.
A kamerát egy 3 tengelyes gibal (stabliziáló) fixálja és biztosítja a remegés mentes felvételeket. Az optika 94° torzításmentes látószöggel rendelkezik, a rekesz f/2.8, az ISO 100-3200, míg a záridő 8 és 1/8000 mp között állítható. A quadcopter hatótávolsága akár 2Km is lehet nyílt terepen. A vizuális pozícionáló rendszer és az ultrahangos érzékelők segítségével akár beltérben is stabilan reptethető gps jel nélkül. Az akkumulátora 365 grammos, 4 cellás, 4480 mAh Li-Polymer, mely teljes felöltéssel körülbelül 23 perc repülést tesz lehetővé. A drón súlya 1280 gramm, akkuval együtt. A drónt összeszerelve kapjuk, mely gombnyomásra felszáll és lebegve várja parancsainkat, majd gombnyomásra bárhonnan vissza is talál a kiinduló pontba. Okostelefonunkra, vagy tabletünkre igynenesen letölthető DJI GO applikációval a lehetőségek új tárházát kapjuk. Térképen követhetjük eszközünket, youtube-ra streamelhetünk élőben, élőképet látunk a fedélzeti kamerától, szimulátorral gyakorolhatunk, automatikus repülést tervezhetünk és meg is vághatjuk felvett videónkat a beépített filmkészítővel.

Végül egy kis ízelítő, mire is képes a Phantom 3:


….folytatás hamarosan!